Τοπικά στοιχεία

Home/Τοπικά στοιχεία
athani leykadas

Το Αθάνι είναι χωριό της νότιας Λευκάδας και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Απολλωνίων.

Οι πρώτοι κάτοικοι (Μπογορδέοι, Ρομποτέοι & Βικεντέοι) ήταν από την Ιταλία ενώ το πρωταρχικό όνομα του χωριού ήταν Αζάνι. Το 1490εγκαταστάθηκαν[1] ισπανόφωνοι Εβραίοι, οι οποίοι κατοικούν μέχρι σήμερα στην περιοχή[2]. Κατά την δεκαετία του 1950 ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ξενιτεύτηκε[3]. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά λόγω της διάσημης παραλίας Πόρτο-Κατσίκι.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

gialos athani

Περνώντας από το Αθάνι ένα ημιορεινό χωριό με αμφιθεατρική θέση στην δύση του ιονίου συναντάς τρεις από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού: το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγγρεμνούς και το Γυαλό.

Πορτο Κατσικι

Αφήνοντας πίσω το Αθάνι διανύεται 9 χλμ ή 15 λεπτά οδηγώντας μια όμορφη διαδρομή μέσα στα πεύκα, προς τη πιο διάσημη παραλία του νησιού το Πορτο Κατσικι, που εχει καταταχθεί σε μια από τις έξι κορυφαίες παραλίες της μεσογείου.

Εγγρεμνοί

Αποτελούν μια μοναδική παραλία με φανατικούς φίλους μιας και η θέση της αντικριζωντας την σε αφήνει άφωνο. Βρίσκεται δέκα λεπτά (6 χλμ) από το Αθάνι και συγκαταλέγεται στις ομορφότερες παραλίες.

Γυαλός

Είναι η κοντινότερή παραλία από το Αθάνι σε απόσταση 3χλμ. Έχει μήκος 6σλμ αμμουδιάς, γαλάζια νερά ήπιο βάθος και απόκρημνα βράχια προσελκύει λουόμενους για απομόνωση και camping

lefkatssssss
Μετά την παραλία Πόρτο Κατσίκι, ξεκινά ένας χωματόδρομος ο οποίος οδηγεί στο Ακρωτήρι του Λευκάτα, με τα εκπληκτικά λευκά βράχια, από τα οποία σύμφωνα με την παράδοση πήρε και η Λευκάδα το όνομά της. Απέχει περίπου 50χλμ. από την πόλη και αποτελεί ένα από τα φυσικά αξιοθέατα που αξίζει να δείτε. Το τοπίο είναι ορεινό κι άγριο, τα κύματα χτυπούν τα τεράστια βράχια και η ματιά χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.
Από εδώ, το ακρωτήριο του Λευκάτα λέγεται πως πήδηξε η λυρική ποιήτρια Σαπφώ στη θάλασσα και πνίγηκε όταν ο αγαπημένος της Φάωνας αρνήθηκε τον έρωτά της.
Στο Ακρωτήρι θα δείτε και το φάρο του Λευκάτα ο οποίος λέγεται ότι είναι κτισμένος πάνω στο αρχαίο ναό του Απόλλωνα. 3

Δέκα έξι (16) χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια ένα οργανωμένο Κέντρο Θαλασσίων Σπορ με εξειδίκευση, πολύχρονη πείρα και άρτιο εξοπλισμό. Θα σας βοηθήσει να μάθετε θαλάσσιο σκι, να πραγματοποιήσετε πτήσεις πάνω από τον Σκορπιό με το πολύχρωμο αλεξίπτωτο του και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στα υπόλοιπα «φουσκωτά παιχνίδια» που διαθέτει, όπως τοfly-fish, tubes, banana, crazy-sofa, big mable, κ.λπ..

Στα Νότια του νησιού βρίσκεται ο όρμος της Βασιλικής, όπου εκτός από παράδεισος των σέρφερ έχει στην υπήνεμη δυτική πλευρά «συνθήκες λίμνης», όλες τις ώρες της ημέρας. Συνθήκες ιδανικές για την διενέργεια θαλάσσιου σκι και θαλάσσιας σανίδας. Σε αυτή την πλευρά του όρμου, σε ένα περιβάλλον που τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, βρίσκεται σχολή θαλασσίων σπόρ που μυεί τους επισκέπτες στα μυστικά του σκι και της σανίδας (wake board). Ακόμη και όσοι δεν είναι λάτρεις των σπόρ, μπορούν να παίξουν με τις σαμπρέλες, την μπανάνα, το fly-fish ή να δουν τον όρμο από ψηλά απολαμβάνοντας μία πτήση με το αλεξίπτωτο θαλάσσης.

Από www.lefkada.gr